Igazi meglepetés: a MÁV-HÉV Szentendre első polgármestere emlékére reklám-HÉV-re színezte az egyik szerelvény harmadát.

Dumtsa Jenő volt Szentendre város első polgármestere, száz éve halt meg. Valóban fontos szerepet játszott a település életében, a HÉV megépítését is ő kezdeményezte. Az ő emlékét hirdeti mostantól az első werbe-HÉV, a 994-es MXA motorkocsi. Vasúti mozdonyok már elég régóta kapnak Magyarországon is alkalmi matricázást, de az elővárosi járműnél ez még nagyon szokatlan.

Tóth Ferenc fotója az új kocsiról a Facebook több helyén is megjelent. Vitézy Dávid, a BKK korábbi, a közlekedési múzeum mostani vezérigazgatója például azt írja róla: „A MÁV a mozdonyokról ismert tarka-barka alkalmi festést elkezdte a hévekre is alkalmazni. Rémesen néz ez így ki, vizuális környezetszennyezés. A tömegközlekedési járművek egységes színe adja a szolgáltatás identitását, ez nem reklámfelület – ezt amúgy másutt a MÁV is pontosan érti, hisz épp ezért kezdte nemrég egységesíteni a motorvonatokat a kék-sárga flottaszínre.

gyorsvasút MÁV HÉV MÁV-HÉV Vitézy Dávid dizájn
Tóth Ferenc fotója

 

Dumtsa Szentendre múltjában a nemmagyar identitást is képviseli, a települést alapító szerbekhez is sorolják az ortodox vallású várospolitikust, de görög és cincár ősei is voltak. (A cincárok vagy arománok a szomszéd Romániából ismert nép rokonai, a Balkán közepén kialakult „ősrománság” nem északkeletre, hanem délnyugatra vándorolt leszármazottai, akik Észak-Görögországban, Albániában, Macedóniában éltek, élnek. Sok híres embernek vannak cincár gyökerei Teréz anyától Herbert von Karajanon keresztül a focista Hagiig, de a magyar történelemben fontos Gozsdu és Sina család is említhető, utóbbiaknak például a vasútépítésekben volt kimagasló szerepük.)

Az emlék-HÉV barna-sárga színe feltűnő, esztétikai kérdésekben most csak annyira foglalnék állást, hogy az biztos nem szerencsés, ha egy szerelvénynek csak egyetlen motorkocsija tér el a megszokott zöldtől.