A budapesti éjszakai közlekedést új, részletes online térképen mutatja be a BKK.

Mostantól elérhető a BKK új, a főváros és a környező települések teljes éjszakai hálózatát feltáró térképe, amely elődjénél részletgazdagabb, minden megállóhelyet annak nevével szerepeltet, egyértelműbb módon mutatja be az átszállási kapcsolatokat – külön jelölve a menetrendben biztosított csatlakozási lehetőségeket, írja a cég közleménye.

Budapest magazin BKK térkép villamos közút gyorsvasút metró HÉV éjszaka busz
Az BKK honlapján lévő új térkép részlete 

 

Az új térképen a vonalak vastagsága az adott járat sűrűségéről is informál, és természetesen bejelölték a közelmúlt üzemidő-bővítéseit is, vagyis azt, hogy a páros sorszámú metrók és a csatlakozó HÉV-ek is tovább szolgálnak hétvégén.

Budapest magazin BKK térkép villamos közút gyorsvasút metró HÉV éjszaka busz
A régi, vázlatos ugyanott

Eddig csak egy vázlatos éjszakai térkép volt a honlapon. Az új valóban sokkal részletesebb, de – és ez már az én szubjektív véleményem – nekem kissé áttekinthetetlenebb.

  1. Éjszakai térképeket szokás fekete vagy sötétszürke alapra rajzolni, és végülis azon jól látszanak a világosabb tónusú színek, a fehér betűk. Itt azonban a szürkének inkább néhány közepes árnyalatát alkalmazták, ezen már picit zavaróbbak a betűk, jelek.
  2. Az ilyen vonalhálózati térképvázlatoknál mindig dilemma a színválasztás. Ha nem túl sok a vonal, lehet mindegyik külön színárnyalat. Ha sok, akkor a legjobb egy színnel húzni az azonos típusúakat. Itt sajnos köztes megoldást választottak, összesen néhány színt rendeltek a teljesen azonos típusú éjjeli buszjáratokhoz, vagyis nincs oka annak, hogy egy járat némelyik másikkal azonos színkódot kap, de a többitől különbözőt. (Vagy én nem jöttem rá.)
  3. Túl sűrű a négyzethálós beosztás, nem igazán értem a funkcióját.
  4. A közleményben nincs szó arról, hogy papíron is kiadják a térképet (például a nappali térkép hátán). Ettől még megtörténhet ez, de jelenleg csak online létezik. Így kénytelen vagyok felvetni, hogy egy ilyen nagy, részletes térkép korlátozottan használható egy laptop monitorán (pláne telefonképernyőn), mert egy-egy területet kinagyítva elvész az áttekintés.

A kritika ellenére is azt mondom, jó, hogy van ilyen térkép is.