Tarlós István főpolgármester jelenlétében ma a Városházán aláírták az M3-as metró felújításáról – az északi szakasz állomásainak rekonstrukciójáról, valamint az alagúti munkák elvégzéséről – szóló szerződéseket.

 

Elérkeztünk ehhez a naphoz is. Úgy látom, egy bizonyos kör (ideérte a sajtó egy bizonyos körét is) a megbetegedés határán áll attól, hogy elkezdődik a munka, igaz ez egyébként az árvízvédelemre is – mondta az aláírást megelőzően újságírók előtt a főpolgármester. Olyan írások láttak napvilágot az utóbbi egy-két hétben, amelyek kétségbeesett ostobaságok, például az, hogy elkezdik a munkát, de nincs is rá pénz – fogalmazott. A főpolgármester hangsúlyozta: a kormánnyal réges-rég hatályos az a támogatási szerződés, amellyel a kabinet biztosítja a 137,5 milliárd forintot, még abban az esetben is, ha az Unió nem adna támogatást. Rámutatott, hogy a munkálatok megkezdése nem ahhoz kötött, hogy az alagutat „szétverték-e” már, ez egy nehéz, összetett mélyépítési munka, amelynek vannak felszíni fázisai is. A szerződés aláírása után napokon belül a kivitelezési munkák elkezdődhetnek – emelte ki. Felesleges olyan képeket mutatni, hogy az alagútban még mindig nem dolgoznak, ez nem egy egy munkafázisú feladat, egy atomreaktornál sem a reaktormag beszerelése az egyetlen feladat – jegyezte meg.

A Nyugati téri, a metrófelújítás előkészítéséhez kapcsolódó forgalomkorlátozásokról azt mondta: eddig az volt a baj, hogy nem kezdik el a 3-as metrót felújítani, most meg mintha az lenne a baj, hogy elkezdik. „Egy ekkora munkát egy ekkora városban úgy, hogy a felszíni közlekedéssel történő kiváltás megtörténjen, nem lehet észrevétlenül elvégezni. Fel vagyunk készülve rá, hogy most hetekig arról fog menni a hisztéria, hogy milyen problémák vannak a Nyugati téren, és hogy nem lehet közlekedni a városban. Lehet választani: vagy felújítjuk a metrót, és akkor ezt el kell viselni – elnézést kérünk a budapestiektől ezért -, de ez a munka ezzel jár, vagy pedig nem lesz felújítva a metró” – fogalmazott.

Tarlós István kitért arra is: önerőből is biztosítják a pótlóbuszokat, lesz elég busz az északi szakasz munkálataihoz. Sokszor elmondtuk ezt, mégis van, aki toporzékolva újra és újra leírja az ellenkezőjét.

A középső és a déli szakaszra nem voltak alátámaszthatók a beérkezett ajánlatok, ezekre ezért új tenderek lesznek – mondta a főpolgármester. Kiemelte, hogy a munka műszaki szükségszerűségből csak szakaszosan kezdhető el, hiszen, ha egyszerre újítanák fel a teljes vonalat, annak „csuklósbusz-áradat” lenne az ára, a keresztirányú forgalom teljességgel megszűnne, napokon belül közlekedési káosz keletkezne az egész városban. Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy miért nem a középső szakaszon indul a munka, Tarlós István azt mondta: nem az van a legrosszabb állapotban, és nem az a legveszélyesebb szakasz, hanem havaria helyzetben onnan a legnehezebb a mentés. Ha most nem fogunk neki a munkának, hanem megvárjuk, míg a déli és a középső szakasz tenderein megfelelő ajánlatok érkeznek, éppen annyi időt veszítenénk el, amennyit az északi szakasz felújítása igényel – indokolta, miért az északi résszel kezdenek.

metró gyorsvasút közút busz Budapest 3-as metró pótlás felújítás Tarlós István EU
Tarlós István főpolgármester érkezik a 3-as metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó vállalkozási szerződés aláírásán a Főpolgármesteri Hivatalban szeptember 4-én. Balra az aláírók, Völgyesi Zsolt Károly, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezetője és Horváth Róbert, a kft. műszaki igazgató, valamint Márkus György és Fövényi Gábor, a Starabag Építőipari Zrt. igazgatóságának tagjai. A szerződés a 3-as metróvonal északi - Újpest-Központ és a Dózsa György út közötti - szakaszának megállóira és az alagút felújítására vonatkozik. – MTI Fotó: Kovács Tamás

A mai szerződéskötésekkel az északi vonalszakasz állomásainak a felújítása, valamint a metróvonal vágányépítési, alagúti munkái, a biztosítóberendezés felújítása és a központi diszpécserrendszer korszerűsítése megkezdődhet. „E munkák megkezdése elé már nem lehet akadályt gördíteni” – hangsúlyozta. Az északi szakaszon a BKV a megrendelő és kötelezettségvállaló, a vállalkozó a Strabag Építőipari Zrt., a szerződés nettó értéke 24,1 milliárd forint. A teljesítési határidő 2018. október 31., a forgalombahelyezés határideje november 30., valamennyi munka végső átadási határideje 2018. december 31.

A vágányépítési, alagúti munkák, biztosítóberendezések és központi diszpécserrendszer korszerűsítése esetében a megrendelő, kötelezettségvállaló szintén a BKV, a vállalkozó pedig a Swietelsky Vasúttechnikai Kft. A szerződés nettó értéke 47,8 milliárd forint, a műszaki átadás megkezdése 2020. július 24., valamennyi munka végső átadása határideje 2020. augusztus 24. (ez a teljes, 17,1 km-es vonalszakaszra vonatkozik).

Tarlós István úgy fogalmazott: „fel vagyunk rá készülve, hogy itt is lesz olyan kommunikáció, mint a Széll Kálmán téren, igaz, hogy megcsináltuk, de kiszáradt három fa. Mindegy mi az, de írjanak valami rosszat.”

A vonal akadálymentesítéséről szólva a főpolgármester nyomatékosította: az nem a Fővároson múlt, „én örülnék a legjobban, ha mindenütt a legmagasabb szintű akadálymentesítésre képesek lennénk, de annyit csinálunk meg, amennyi forrásunk erre van”. Tarlós István hangsúlyozta: a lehetőségük, mozgásterük végső határáig el fognak menni az akadálymentesítés érdekében. Felhívta a figyelmet, a kérdés az, ha nem lesz teljes körű az akadálymentesítés, akkor mondjanak le a 3-as metró felújításáról?

Az északi szakasz felújítása a következő állomásokat érinti: Dózsa György út, Árpád híd, Forgách utca, Gyöngyösi utca, Újpest-városkapu és Újpest-Központ. Négy állomáson lift épül, az Árpád hídi metróállomásnál most is található felvonó, egyedül a Dózsa György útnál nem lesznek liftek, de ott a fix lépcsők mellé mozgólépcsőket építenek be – mondta a főpolgármester. Felhívta a figyelmet, hogy 100%-ban fővárosi beruházásról van szó, „a Főváros nagyon megharcolt ezért a munkáért, soha többet nem lehet azt mondani, hogy nem kezdődött el a 3-as metró felújítása” – fogalmazott.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a szerződéskötéseket követően, újságírók előtt elmondta: a metró lezárása október végén várható, ez attól függ, hogyan haladnak a munkák, és miként egyeztetnek a vállalkozóval. Hangsúlyozta: a felújításra megvan a fedezet, a másik két tender eredményétől függ, hogy mennyi lesz a rekonstrukció végleges költsége. Kitért rá, hogy a BKV meg tudja oldani a metrópótlást, ehhez megvan a szükséges számú busz és járművezető. A buszpótlási útvonalak kiépítése az északi szakaszon befejeződött, az aktuális információkról tájékoztatni fogják az utazóközönséget. Hangsúlyozta: nem lesz szükség a metrópótlás miatt valamely más vonal ritkítására. Mint mondta, nem lesz „retrómetró”, az állomások teljesen megújulnak, kicserélik a világítást is a mostani kor igényeinek megfelelően. A metróvezetőknek a felújítás idejére is munkát fognak biztosítani a BKV-n belül, nem lesznek elbocsátások – tette hozzá.

Szöveg: Főpolgármesteri Hivatal