A helységnévtáblákon, az iránymutató, a folyók nevét jelző és a szöveges KRESZ-táblákon is megjelennek fokozatosan a magyar feliratok ott, ahol legalább 20 százalék magyarról tud a statisztika.

Tulajdonképpen eddig is kellettek volna kétnyelvű táblák a közutakra Szlovákiában a nemzetiségek lakta területeken, de most a gyakorlatot összhangba hozzák a szabályokkal – erről beszélt a szlovák kormány kisebbségekért felelős biztosa.

Szlovákia közút vasút politika tábla
Kassán maradnak az egynyelvű táblák, mert a magyarok aránya messze elmarad a limittől – Google Streetview

 

Bukovszky László a Paraméter.sk szerint azt mondta, hogy „a fordulatot a belügyminisztérium február elsejétől érvényes vonatkozó rendelete teszi lehetővé, és a különböző engedélyeztetések lefuttatását követően pár hónapon belül megjelennek ezek az új, magyarul is »tudó« táblák.

Szlovákia közút vasút politika tábla
A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom illusztrációja

A települések elejét és végét jelző táblákaton mindkét nyelven egyforma nagyságúak lesznek a feliratok, és ugyanazzal a betűtípussal szedik majd őket. A régi, egynyelvű kiírásokat nem azonnal, hanem fokozatosan cserélik le.

Szlovákia közút vasút politika tábla
Szlovákia Közlekedés- és Építésügyi Minisztériuma fotója az északkomáromi vasútállomásról

A vasúton tavaly kétnyelvűsítették a jogszabályban előírt helyeken, azaz ahol a település lakosságának legalább ötöde egy nemzetiséghez tartozik az állomások és megállóhelyek nevének feltüntetését. Az és hangsúlyos, először csak az állomások kaptak magyar feliratokat is, a megállókért egy újabb körben külön meg kellett harcolni.