Feljelentések születtek mindkét oldalon.

Nem igaz, hogy ötven vagy akár egy forintért utazgathat egy hónapig, aki meghekkeli a BKK csütörtökön indult online bérlet- és jegyértékesítési rendszerét – mondta a Fonódónak Dabóczi Kálmán. A BKK vezérigazgatója ezzel nem cáfolta, amit az Index írt egy olvasója közlése alapján: az internetes felületen „alapszintű” beavatkozással maga a vásárló állíthatja be az árat. Csakhogy erre a rendszert felkészítették, az így megvásárolt bérletet érvényteleníti – állítja Dabóczi. (Azt pedig a cikk is említi, hogy ez bűncselekmény.)

BKK Internet Budapest tarifa magazin bérlet villamos gyorsvasút közút vasút
Az internetes felület

 

Az Index és egyéb orgánumok más hibákat is felfedeztek. Sok bíráló szerint a személyes adatokat nem védik kellően. A BKK sem állítja, hogy tökéletes vagy végleges a rendszer: „A vásárlói felület továbbfejlesztésekor figyelembe vesszük az Index cikkeiben említett e-mailcím-megerősítéssel, elfelejtettjelszó-kezeléssel, valamint az érvényesség kezdő időpontjának beállításával kapcsolatos meglátásaikat. Az utazóközönségtől is várunk minden olyan észrevételt, amellyel az új vásárlói felület kényelmesebbé, biztonságosabbá, felhasználóbarátabbá válhat” – írták a portálnak.

A vezérigazgató szerint az online bérletértékesítő működik, már az első nap 3200 felhasználó regisztrált, 500 havi bérletet, sok jegyet eladtak.

Nem mindenki gondolja így. A papírbérlethez hasonlóan valamilyen igazolvánnyal kiváltható online bérlet ellenőrzésekor az ellenőr kéri, kérheti az igazolványt is. Ám az elsőajtós buszoknál vagy a metróbejáratnál nem így jut föl, illetve be az utas, ott csak az okostelefonon látható képet kell bemutatni. Az ábrát könnyű lemásolni, így a bírálók szerint ez maga a bliccelés legalizálása.

A Közlekedő Tömeg azt írja Facebook-oldalán: „Az üggyel kapcsolatban egyesületünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul. A helyzet további elfajulása előtt kérjük a BKK-t, hogy az online jegyértékesítési rendszert haladéktalanul állítsa le, a már bérletet vásárolt ügyfeleknek pedig juttasson el soron kívül papír alapú terméket.”

BKK Internet Budapest tarifa magazin bérlet villamos gyorsvasút közút vasút
A BKK-székházban úgy vélik, a rendszer jó

Dabóczi Kálmán viszont azt mondja, a rendszert tekintélyes cégek fejlesztették, a T-Systems Magyarország Zrt. alakította ki és üzemelteti, ezek sem gondolják, hogy le kellene állítani. A városháza is ugyanígy látja, Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató ezt mondta a Fonódónak.

A bérletértékesítő oldalt folyamatosan támadják, nem etikus hekkelésről van szó – tette hozzá a vezérigazgató. Az üzemeltető büntetőfeljelentést is tett.