Március elejétől a 4-es és a 6-os vonalon közlekedő Combino villamosokra is kiterjesztették a Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszert. A Futár telepítésével párhuzamosan a fedélzeti biztonsági kamerákat is üzembe helyezték a nagykörúton közlekedő szerelvényeken.

A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásával, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megrendelésére befejeződött a Combino villamosok Futár rendszerrel való felszerelése. A szolgáltatás kiterjesztésével a továbbiakban a 4-es és a 6-os vonal megállóiba telepített kijelzők is megjelenítik a járművek valós indulási idejét. A nagykörúti villamosokra vonatkozó járatinformációk a BKK Futár alkalmazásban, valamint a webes utazástervezőben is teljeskörűen elérhetők.

villamos Combino Futár utastájékoztatás Budapest BKK biztonság

 

A Budapesti Közlekedési Központ beruházásaként a Futár telepítésével párhuzamosan kamerarendszer is kiépült a Combinókon. Az üzembe helyezett kamerák figyelik az utasteret, illetve a járművek előtti és mögötti területet, természetesen a vonatkozó törvényi előírások betartásával. Bűncselekmény vagy baleset esetén a rögzített kameraképek visszanézhetők, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy biztonságosabbá váljon az utazás az éjjel-nappal nagy forgalmat bonyolító nagykörúti vonalakon. A Combino villamosokat eredetileg kamera nélkül rendelték meg, csak később – éppen a BKK közreműködése révén – fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, mely 2011-től kép- és hangfelvételek készítésére jogosítja fel a közlekedési cégeket járműveiken.

A mostani fejlesztésnek és a közelmúltban zajlott autóbusz-beszerzéseknek köszönhetően immár a budapesti járműállomány több mint ötven százalékában működik kamerarendszer.

(A BKK közleménye.)