A kormány döntése alapján csütörtök délután büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen Lázár János a 4-es metró ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

 

A 452,5 milliárd forintos uniós forrásból megvalósult beruházás ügyében az európai számvevőszék tett bejelentést az OLAF-nál, amely tavaly zárta le vizsgálatát több bűncselekményt valószínűsítve. 

A feljelentés tartalmazni fogja az OLAF észrevételeit, állításait. Kifejtette, azon számlák összege, amelyek esetében csalás, hűtlen kezelés, befolyással üzérkedés, visszaélés, szabálytalanság, lopás történt, megközelíti a 170 milliárd forintot.

A miniszter szerint „nemzetközi baloldali bűncselekményről” van szó, mivel Dániában, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában folyik nyomozás. 

metró 4-es metró köbeszerzés korrupció
Fotó: Szabó Gábor / Origo

Az OLAF jelentéséből Lázár szerint kiderül, hogy szinte minden nagy közbeszerzési elemnél megsértették a közbeszerzési törvényt, és nyilvánvaló csalással kötötték meg a kiviteli szerződéseket.

Volt olyan projektmenedzser, akinek az volt a feladata, hogy a főváros érdekében lebonyolítsa a pályázatokat, de emellett megbízásokat fogadott el a pályázótól. Az OLAF szerint 58 szerződésnél történt bűncselekmény. Bár ez volt az országban az egyik legnagyobb beruházás, mégsem volt generálkivitelezője, ez az Európai Bizottság szerint 65 milliárd forintos kárt okozott Budapestnek és az EU-nak - mondta Lázár.

Közölte, Magyarországnak várhatóan 76,5 milliárd forintos bírságot kell fizetnie, ennyibe fog kerülni az, amit „a korábbi szocialista-liberális városvezetés művelt Budapest élén”. 

Lázár János azt mondta, úgy gondolja, hogy az OLAF – az uniós eljárási szabályainak megfelelően – majd nyilvánosságra hozza a jelentést. Nem a kormány volt a beruházó, nem a kormány folytatta a vizsgálatot, a kormányt tájékoztatták – válaszolt a jelentés nyilvánosságra hozatalát szorgalmazó kérdésekre.

Arra a kérdésre, hogy a feljelentésben miért nem nevezi meg a beruházás fő arcait, a miniszter közölte, az OLAF-jelentés szerződésekről beszél és az esetek többségében a szerződést aláírók monogramját tartalmazza. Egy másik kérdésre, miszerint a felelősségi rangsorban hol állhat Demszky Gábor volt főpolgármester és korábbi helyettesei, Horváth Csaba, Atkári János vagy éppen Hagyó Miklós, a politikus azt mondta, „első, második és harmadik helyen”.

A számonkéréssel kapcsolatban jelezte, hogy az OLAF jelentése sok cég nevét tartalmazza, például „a Siemens élen jár”.

(MTI)