Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója néhány napja tette szóvá a Facebookon, hogy Budapesten európai összehasonlításban nagyon korán ér véget a metró üzemideje. Egy ábrát is közölt erről. (Lásd lejjebb!) Szerinte péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszaka akár végig járhatnának a szerelvények.

Ha itt még nem is tartunk, a BKK úgy döntött, hogy hétvégén körülbelül egy órával tovább üzemel a 2-es és a 4-es metró. (A 3-as most a felújítás miatt már késő este sem jár.)

gyorsvasút metró 2-es metró 4-es metró Budapest éjszaka Vitézy Dávid BKK
A 4-es és a 2-es metró hétvégén tovább jár Budapesten 

 

Íme a cég közleménye:

A fővárosban az elmúlt években megváltoztak az éjszakai utazási szokások, és ehhez illeszkedve 2017 decemberétől a pénteki és szombati éjszakákon a szokásosnál egy órával tovább, éjjel fél egyig közlekednek a metrószerelvények az M2-es és az M4-es vonalon. A metró üzemidejének bővítésével a BKK változatlanul biztosítja az éjszakai járatok – az éjjel-nappal a Nagykörutat járó 6-os villamos és a buszok – közlekedését. A metróközlekedés fejlesztésének köszönhetően sok ezer utas számára válik kényelmesebbé az éjszakai utazás Budapesten. A BKK célja, hogy az éjszakai közösségi közlekedést is folyamatosan az utazási igényekhez igazítsa.

Budapesten egyre mozgalmasabb az éjszakai élet, az elmúlt években pedig a fővárosba látogató turisták száma is emelkedik, ezért egyre többen használják a késő esti közösségi közlekedési járatokat, valamint az éjszakai buszokat. A tapasztalatok szerint az éjszakai szolgáltatás kihasználtsága különösen pénteken és szombaton nagy, amikor éjfél után is sokan utaznak a belvárosban. Ezeknek a forgalmas estéknek a közlekedési lehetőségeit fejleszti a Budapesti Közlekedési Központ 2017. december 1-től: ettől a naptól az M2-es és az M4-es metró szerelvényei minden pénteken és szombaton a megszokottnál egy órával tovább közlekednek. Ezáltal a belvárosi állomásokról körülbelül fél egykor indulnak az utolsó szerelvények az M2-es vonalon a Déli pályaudvar, illetve az Örs vezér tere, valamint az M4-es vonalon a Keleti pályaudvar, illetve Kelenföld, vasútállomás felé.

gyorsvasút metró 2-es metró 4-es metró Budapest éjszaka Vitézy Dávid BKK
Budapest eddig a lista vége felé foglalt helyet Vitézy infografikáján. Picit most javul a kép

Új menetrendjük szerint a metrók az éjszakai üzemben egységesen 10-10 percenként közlekednek majd mindkét vonalon. A metró üzemidejének bővítésével az éjszakai közösségi közlekedés eddigi kínálata nem csökken, azaz a metrószerelvények az eddig megszokott járatokkal együtt jelentősen bővítik a kényelmes, éjjeli eljutási lehetőségeket. A BKK tehát ezentúl is minden éjjel biztosítja a 6-os villamos közlekedését; a vonalon 2011 májusában vezették be a nagykörúti villamosok éjjel-nappali közlekedését, ez nagy népszerűségnek örvend az utazóközönség körében. Továbbra is változatlan kínálattal járnak az éjszakai buszjáratok.

A metró üzemidejének hosszabbításával várhatóan sok ezer utas számára válik kényelmesebbé az éjszakai utazás Budapesten. A BKK célja, hogy az éjszakai közösségi közlekedést a megváltozott utazási szokásokhoz és igényekhez igazítsa. Ennek első lépése az M2-es és az M4-es metró vonalán, illetve menetrendjében bevezetett fejlesztés.