Meglehetősen korlátozott intézkedést hozott szerdán a főváros közgyűlése: forgalmi engedélyük bemutatásával csak azon autók üzemeltetői használhatják a BKK járatait szerda délután 4-től, amelyeket a szmogriadó kitiltott Budapestről. Vagyis a 0 és 4 közötti környezetvédelmi besorolású, illetve ilyen besorolást nem kapó járművek forgalmija használható bérletként.

 

A testület egyhangúlag támogatta az erről szóló ideiglenes rendeletmódosítást. Ezt Tarlós István főpolgármester szóban kezdeményezte azoknak az ellenzéki javaslatoknak a vitájában, amelyek mindenkinek ingyenessé tették volna a budapesti tömegközlekedést szmogriadó idején – írja az MTI.

Budapest Időjárás közút BKK busz tarifa légszennyezés

Tarlós hangsúlyozta, javaslatával a legrászorultabbak kaphatnak segítséget, nem híve ugyanis annak, hogy a legjobb környezetvédelmi besorolású, vagyis általában újabb és drágább autók tulajdonosai is ingyen használhassák a tömegközlekedést.

Az ellenzéki pártok szinte egységesen azt javasolták, hogy az összes autós használhassa térítésmentesen a tömegközlekedést, a VEKE is részletes javaslatot tett közzé a tárgyban. Néhány külföldi nagyvárosban és Szegeden is mindenki számára ingyenessé tették a szmogriadó miatt a közösségi közlekedést.