A merev fővárosi taxirendszer nem tudja a csúcsigényeket kezelni, az Uber erre is jó lett volna.

 

Sokat kell majd taxira várni – olvasható a Világgazdaság (fizetős) cikkének címében. Kifejezetten erős karácsonyi időszakról számolt be két taxitársaság is. A lap pénteki számában azt írta, a taxisok szerint karácsonykor és szilveszterkor

„a világ összes taxija nem lenne elég Budapesten”.

Tamás Miklós, a City Taxi elnöke a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy 850 autójukból egy időben 500-600 volt az utakon, karácsonykor 20-30 százalékkal több fuvarjuk volt, mint egy átlagos napon – idézi az MTI.

A két ünnep között azonban kiürül a város, mint mondta „fürtökben állnak a kocsik a drosztokon”, mert az emberek többsége szabadságon van.

Szilveszterkor viszont tumultusra kell számítani, mert a taxisok munkarendje miatt nem lehet mind az ötezer, regisztrált taxit a főváros útjaira küldeni. Tamás Miklós szerint a megszokott 5-10 perces várakozás helyett

akár 20-30 percet is várnia kell annak, aki egyáltalán eléri a fuvarozó diszpécserét,

és autót tud rendelni.

Hasonló eredményekről számolt be a gazdasági lapnak a közelmúltban a budapesti piacra lépett Taxify is, ahol novemberhez képest 30 százalékkal nőtt a fuvarszám december első három hetében.

Becsléseik szerint szilveszterkor a csúcsidőszakban 20-40 százalékkal kevesebb taxi is lehet idén Budapest útjain, mint amennyire szükség van.

A budapesti taxirendszer működéséből következik, hogy nem tudja a piaci igényeket változását követni. Ma ugyanis viszonylag nagy befektetéssel lehet taxizni, így gyakorlatilag csak főállásban művelhető racionálisan az ipar, vagyis egy taxis folyamatosan, minden időszakban szeretne pénzt keresni. Uberezni viszont szinte kezdőtőke nélkül is lehetett, így sokan mellékkeresetként űzték, ők nyilván elsősorban akkor mentek az utcára, amikor nagyobb volt a kereslet – mutatnak rá szakértők.

(A cikk a VS.hu-n jelent meg.)