Nyáron kezdődhet a Duna-híd kivitelezése

Az új közúti híd megépítése után a teherforgalom az M1 autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti terhelése, illetve gyorsabbá és biztonságosabbá válik az átkelés. Az új híd és a hozzá csatlakozó útszakszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható.

 

A Komáromi új Duna-híd kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás lezajlott és eredményes volt, jogorvoslati kérelmet eddig nem nyújtottak be. A nyertes ajánlattevő a H-M Dunahíd Konzorcium (tagjai: Hídépítő Zrt., Mészáros és Mászáros Kft.) A kivitelezés nettó összege: 91,199 millió euró.

A 600 méter hosszú hídon kétszer egy sávos főút vezet majd át, valamint kerékpárutat és gyalogos járdát is kialakítanak, a belterület közelsége miatt közvilágítást, az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak. A hídszerkezet egy egypilonos, ferdekábeles híd, ortotróp acél pályalemezzel. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig a szlovák oldali ártéren található. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 méter.

közút beszerzés Komárom útépítés Szlovákia NIF NFM EU

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti infrastruktúra-fejlesztő Zrt. és a Slovenska správa ciest (SSC) Szlovák Közútkezelő Társaság beruházásban valósul meg, uniós (85 százalék), szlovák és hazai forrás felhasználásával.

közút beszerzés Komárom útépítés Szlovákia NIF NFM EU

A kétoldali útcsatlakozás két külön beruházásban valósul meg, a Magyarországon tervezett út a 131. főúthoz, a Komáromot délről elkerülő úthoz csatlakozik majd. Ezen a szakaszon két körforgalom és két kisebb híd lesz, egyik az ipartelepi kerékpárút, a másik a Koppány vezér út felett. Ennek kiviteli közbeszerzési eljárása folyamatban van, sikeres eljárás esetén eredményhirdetés júniusban várható.

(A szöveg és az illusztrációk forrása: NIF.)