régészet útépítés közút magazin R67-es gyorsút Kaposvár Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő

 

A Kaposvárra vezető új, négysávos út előkészítésénél bukkantak a hatezer éves Balaton-Lasinja kultúra kincseire.

Ritka régészeti leleteket találtak a Kaposvár megközelítését támogató R67-es gyorsút Kaposfüred és Látrány elkerülő utak közötti szakasza nyomvonalának megelőző feltárásán – írja közleményében a NIF.

A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztés előkészületi munkálatai keretében a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft. megbízásából végezték a próbafeltárásokat, és a leletek restaurálását.

régészet útépítés közút magazin R67-es gyorsút Kaposvár Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő

A próbafeltárásokat végző Lekri Group Kft. munkatársai Magyaregres mellett nagy területen találtak rézkori, bronzkori, római kori, népvándorláskori és Árpád-kori leletek és településmaradványokat. A dombtetőn a kora rézkori Balaton-Lasinja kultúra (Kr. e 4300-4000) települése helyezkedett el. A feltáráson az egyik épület alapárkában egy szájával lefelé fordított, ép fazekat találtak, az edényből összesen 974 tárgy került elő: 3 nagyméretű, rézből készült spirális karperec 2 jellegzetes, duplaspirális, réz ruhadísz, 19 rézből készült spirális csövecske, 685 rizsszemnyi, henger-keresztmetszetű rézgyöngy, 262 nagyméretű, többségében márványból, kis részben kagylóból és másféle kőzetből kifúrt és 3 korong alakú gyöngy.

A megtalált leletek jelentőségét az ékszerek értékén és mennyiségén túl egyrészt az adja, hogy ennél a népcsoportnál meglehetősen ritkák a hasonló kincsleletek, másrészt, az, hogy a lelet régészeti feltáráson került elő, így a kincs értelmezéséhez szükséges megfigyeléseket hitelesen el lehetett végezni.

régészet útépítés közút magazin R67-es gyorsút Kaposvár Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő
Fotók: NIF

A NIF Zrt. fejlesztésének keretében 33,2 km hosszan, 2×2 forgalmi sávos, 110 km/h tervezési sebességű gyorsút épül meg. Az út építése során 3 különszintű csomópont, 3 kétsávos turbó körforgalom és összesen 18 műtárgy (aluljárók, felüljárók és vadátjárók) létesül. A kiviteli közbeszerzési eljárás még folyamatban van, eredményhirdetés márciusban első felében várható. Sikeres eljárást és szerződéskötést követően a területelőkészítési munkálatokkal 2017 nyarán megkezdődhet a kivitelezés. A beruházás uniós és hazai források felhasználásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF beruházásában valósul meg.