kisvasút Révész Máriusz

A miskolci, a gyöngyösi, a királyréti, a kemencei, a gemenci és a debreceni Zsuzsi kisvasút fejlesztése kap állami támogatást.

 

Derűlátóan szólt a kisvasutak jövőjéről Révész Máriusz, a szabadidősportok és az aktív kikapcsolódás kormánybiztosa a Kárpát-medencei Kisvasutak idei (23.), budapesti találkozóján – írja az iho.hu.

kisvasút Révész Máriusz
Debrecen, Zsuzsivasút. Ide is jut még pénz

Még tavaly decemberben tízmilliárd forintot szavazott meg a kormány a hazai kisvasutak fejlesztésére. A kormánybiztos elmondta, hogy az eredetileg javasolt 5,5 milliárd forintos összeget emelték fel tízre; a pénzből elsősorban a miskolci LÁEV, a Mátravasút (Gyöngyös, a nyitó csíkképen), a Királyréti Erdei Vasút, a Kemencei Múzeumvasút és a debreceni Zsuzsi Erdei Vasút korszerűsítését szorgalmazzák.

A tízmilliárd konkrét felhasználásának módjáról a kormánybiztosság február derekán tesz javaslatot a kormánynak, de az már most látható, nemcsak az infrastruktúra, hanem a gördülőállomány fejlesztésére (új típusú személykocsik építése, mozdonyok felújítása) is jut pénz.

kisvasút Révész Máriusz
Boldogság Gemencen

Utólag még a Gemenci Állami Erdei Vasút kerülhet be a kedvezményezettek körébe. Kedvező államháztartási mérleg esetén ezt a tízmilliárd forintot a második lépcsőben újabb fejlesztési források követhetik.

További jó hír a kisvasutaknak, hogy kikerülnek a számukra abszurd előírásokat is tartalmazó vasúti törvény hatálya alól, és az egyéb kötöttpályás eszközökre vonatkozó törvény lesz esetükben a mérvadó.

kisvasút Révész Máriusz
Kemence. Nem közlekedés, szórakozás

Így megszabadulnak például a magas hatósági költségek kifizetésének terhe alól, és a túlszabályozások kivétele a rendszerből megszünteti a gúzsba kötöttségüket – fogalmazott Révész Máriusz.

A kisvasúti találkozó egyik napirendi pontjaként szerepelt a programban „A Vál-völgyi Kisvasút első üzemévének tapasztalata” címmel egy beszámoló, amit nagy érdeklődéssel várt a fórum közössége. Ez azonban sajnos elmaradt, mert az előadókat az ónos eső akadályozta a közlekedésben.