Néhány hétvégére kitiltanák a gépjárműveket a Szabadság hídról

Nem lesz hosszú életű idén nyári hétvégéken a piknik a Szabadság hídon, ha szó szerint kell érteni, amit Tarlós István mondott szerdán a fővárosi közgyűlésen. Az általában rendpártinak tartott főpolgármester szavai úgy zengtek a terem falai között, mint egy szigorú igazgatóéi az iskolai évzárón: „ha egyszer valaki felmászik a turulhoz, az egész akció le van fújva, nem szeretném, ha valaki ilyen hülyeség miatt meghalna ott. A szervezők ezt vegyék tudomásul, gondoskodjanak róla, hogy ne történjen ilyen kísérlet”.

Budapest híd Tarlós István villamos

 

Márpedig tavaly nagyon sokan elindultak a Turul felé, ha odáig nem is jutottak el az egyre meredekebb övtartókon.

Budapest vezetése ettől függetlenül támogatja az ötletet, döntés a legközelebbi, júniusi közgyűlésen várható. Valójában néhány nyári hétvégéről lehet csak szó, hiszen amíg tart a tanítás júniusban, a vizes-vb idején és augusztus közepétől nem tiltanák ki a gépjárműveket a hídról.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt, a tavalyi tapasztalatok alapján biztosítani kell a szükséges minimális köztisztasági feltételeket például mosdók (ez alighanem vécét jelent) elhelyezését – írja a Budapest.hu.

Tavaly spontán alakult át a lezárások miatt csak gyalog és kerékpárral használható híd turisztikai látványossággá és népszerű városi térré, sokaknak tetszett az itt időző tömeg, sőt, eseményeket is rendeztek a hídon.

Budapest híd Tarlós István villamos

Igen ám, de 2016-ban a Bartók Béla út felújítása miatt a villamosok eleve nem jártak, most viszont csak akkor lehet teljesen az embereké és a drótszamaraké a híd, ha a villamosokat is kitiltják.

A Valyo – Város és Folyó Egyesület ötletéről véleményt mondók egyik része szerint ez hiba volna, a 47-es és 49-es villamos fontos közlekedési eszköz. Ráadásul visszafordulási lehetőség híján az egész kiskörút maradna villamos nélkül.

Mások úgy vélik, nem igazi a piknikélmény, ha a villamossínt szabadon kell hagyni, és a villamost különben is kellően helyettesíti a 4-es metró, azzal lehet utazni.

A magunk részéről akár kompromisszumos megoldást is el tudunk képzelni: Szombatonként az egyik sínen járjon egy nosztalgiaszerelvény (például UV) a Deák tér és a Gellért tér között normál díjszabással. Vasárnap legyen teljesen járműmentes a híd. Vagy az is elképzelhető, hogy a nosztalgiavillamos csak a Fővám térig menne el szombaton és vasárnap is.

Budapest híd Tarlós István villamos