A szerb vasút lemondta a montenegrói Barba közlekedő vonatot, így a Budapestről közvetlenül elérhető adriai összeköttetésekből a legdélebbi célpont idén kimarad.

A szerb államvasút még csak be sem jelentette előre, hogy július 15-ig nem fogja továbbítani a Magyarország felől érkező magyar és cseh kocsikat, így sokan már meg is vették a jegyüket a bari éjszakai vonatra. Számukra természetesen visszatérítik a jegyárat – mondta Csépke András vezérigazgató a MÁV-Start nyári szolgáltatásait ismertető sajtótájékoztatón. Akit tudtak, már értesítettek a rossz hírről, a többiek jelentkezését várják.

vasút Szerbia Montenegro MÁV-Start
Mi szerencsére tavaly próbáltuk ki a bari éjszakai vonatot. Akkor csak a szerb–montenegrói határon, hajnalban kellett fölkelni, és buszra szállni vágányzár miatt. Cserében délelőtt a kusett helyett a Crna Gora-i vasút luxushálóiba szállhattunk vissza

 

Információink szerint a Belgrád és Požega közötti vágányzárnak esett áldozatul a 2017-es szezon első felében a kedvelt fürdősvonat. Magyarországról Barba vonatozni ezek után se lehetetlen, de nem is túl egyszerű.

vasút Szerbia Montenegro MÁV-Start
Látványos tájon tör át a vonat a két balkáni ország határvidékén – Fotók: Helmeczi Hédi

Szerbiában több vonat is közlekedne a Crna Gora-i tengerpart felé, ezek közül némelyiket busszal pótolják ezen a szakaszon, mások kerülővel közlekednek, a Szabadkáról induló éjszakai vonat, amely a magyar kocsikat is vinné, na azt pótlás nélkül kihúzták a menetrendből.

vasút Szerbia Montenegro MÁV-Start
A montenegrói főváros, Podgorica pályaudvara

Belgrádból indul tehát járat a montenegrói partra, azt azonban a délutáni pesti vonat éppen lekési. A reggelivel persze elérhető, és akkor már csak a jegyvásárlás problémáját kell megoldania annak, aki csodás hegyek között egy jó kis balkáni vonatozásra vágyik oda, ahol a horvátországinál 10 százalékkal olcsóbban és 100 százalékkal koszosabb körülmények között élvezheti az Adriát, és ahol mindig megpróbálják átverni a buszkalauzok.

Elvileg ugyan nemzetközi vonat megy Belgrádból Barba, de jegyet csak Szerbiában lehet rá kapni.