Először az M25-ös autóút rövid városi csatlakozásán és Andornaktálya déli elkerülőjén kezdődik a kivitelezés.

Az M25-ös autóút több ütemben, a tervek szerint 2020 elejére készül el teljesen.

Orbán Viktor miniszterelnök két éve, Sopronban ígérte meg a modern városok program keretében, hogy minden megyei jogú várost gyorsforgalmi (négysávos) úton kapcsolják be az országos sztrádahálózatba a mostani kormányzati ciklusban.

Ma már biztos, hogy az ígéret nem valósul meg határidőre, noha a szóban forgó autóutakat, gyorsutakat sok helyen építik, tervezik. Viszont 2018-ig még se Kaposvárra, se Békéscsabára, se Salgótarjánba, se Egerbe nem haladhatunk végig gyorsforgalmin.

közút Eger M25 autóút gyorsforgalmi út NIF útépítés
A három ütemet a színek jelölik a NIF térképén, májustól a türkiz szakaszok épülnek

 

Ha majd elkészül az M25-ös, Eger is bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba - mondta Karcagi Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúrfejlesztő kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Az uniós és hazai források felhasználásával megvalósuló beruházás során 19 kilométernyi új nyomvonalú 2x2 sávos út épül, közvetlen csatlakozással egy új csomópontban az M3-as sztrádához, különszintű csomópontokkal.

Az érintett települések ezáltal mentesülnek az áthaladó forgalom zajától, a környezeti ártalmaktól és balesetveszélytől.

Az andornaktályai elkerülő kivitelezése, valamint a 252-es út rekonstrukciója májusban megkezdődhet, ennek az ütemnek a kivitelezése nettó 5,4 milliárd forintba kerül.

közút Eger M25 autóút gyorsforgalmi út NIF útépítés
Eger patinás megyeszékhely, jár neki a négysávos

A napokban megjelent kormányhatározat a korábbi - kizárólag az előkészítési feladatokat tartalmazó - uniós támogatás forrását bővítette ki az M25-ös északi ütemének és az andornaktályai elkerülő útnak, valamint a 252-es főút rekonstrukciójának kivitelezési költségével 13,6 milliárd forintra.

Az előkészítés 4,6 milliárd forint értékben többek között a tervezést, az engedélyeztetést, a területszerzést és a régészeti feltárásokat tartalmazta az M25-ös autóút teljes nyomvonalán.

A 4 kilométer hosszú északi ütem kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van a NIF Zrt.-nél, eredményes eljárás esetén nyáron ott is megindul az építkezés. A befejező, 15 kilométer hosszú déli ütemre vonatkozó kiviteli közbeszerzési eljárás várhatóan májusban jelenhet meg.