Nyárra születhetnek meg a dróntörvények. Tömegük alapján osztályozzák a pilóta nélküli repülőszerkezeteket.

Ha valaki elképzeli, hogy a fejére esik egy drón, azonnal belátja, hogy bölcs elv, hogy a súlyosabb eszközökre szigorúbb szabályokat akarnak életbe léptetni. A legfeljebb 250 grammos játékdrónokat mindenféle külön korlátozás nélkül lehetne használni.

Az nem derül ki a Népszavának a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban folyó jogalkotó munkáról szóló cikkéből, hogy akkor ebben a kategóriában kötelező biztosítást sem kellene kötni, mert egyébként ezzel a módszerrel rendeznék a drónkárokat.

repülés drón magazin szabályozás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 

Aki egy kicsit komolyabb, legfeljebb kétkilós drónt reptetne, annak már el kellene végeznie egy internetes képzést. Ott megtanulná azt is, hogy csak 50 méteres magasságig küldheti a drónját. A 2 és 25 kilogramm közötti pilóta nélküli repülőket már nyilvántartásba vennék, és az használhatná ezeket, aki elvégez egy tanfolyamot.

A 25 kiló fölötti tömegkategóriában már szakszolgálati engedélyt is kell kérni, és naplót kell vezetni.

repülés drón magazin szabályozás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
A képek forrása a Wikipedia. Nem lehetne emberek között röptetni

Valójában lesz még egy kategória, az EU ugyanis azt tervezi, hogy a 150 kiló feletti pilóta nélküli repülőket közösségi szinten szabályozzák majd.

Az uniós jogalkotás azonban még a magyarnál is lassabb: csak 2018-ra várható a jogszabály, a hazai törvényeket viszont már idén nyáron életbe kívánják léptetni.

repülés drón magazin szabályozás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Ne essen a fejünkre!

A drónok sport,- illetve magáncélú működtetése csak a külterületeken lesz lehetséges, a lakóépületeket legfeljebb 100 méterre, az idegen embereket, járműveket legfeljebb 30 méterre közelíthetik meg. A napilap szerint ezek a korlátozások igencsak leszűkítik a civil drónhasználat lehetőségeit.

Szeretnének drónreptereket is létrehozni, itt kutatás-fejlesztési, képzési repüléseket is lehetne tartani.

repülés drón magazin szabályozás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
A hadidrónokat is szabályoznák

A legjobb ötletnek az tűnik, hogy egy mobilapplikációt is fejlesztenek, amely naprakész információkat adna arról, hogy a repülés az adott légtérben, időszakban engedélyezett-e.

A civil szerkezetek szabályozásával párhuzamosan, de attól elkülönülten a honvédelmi tárca a katonai, állami drónok joszabályait készíti elő.