Befejezik a görbeházi csomópontot, így az M3-ason Nyíregyháza felől jövők rákanyarodhatnak majd hegyes szögben az M35-ösre Debrecen felé, és viszont.

Jövőre megépül az M35-ös autópálya görbeházi csomópontja, amely kimaradt a beruházásból – jelentette be hétfői debreceni sajtótájékoztatóján a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, Kósa Lajos, írja az MTI.

útépítés közút Debrecen Nyíregyháza M3 M35 autópálya
A Google térképe így mutatja, hogy hogyan látnánk egy repülőről a csomópontot

 

Annak idején, amikor 2004-ben megépült az M3-as szóban forgó szakasza, úgy gondolták, hogy nem életszerű, hogy a két keleti megyeszékhely közötti forgalom ne a nyílegyenes, és a településeket jórészt elkerülő 4-es főutat válassza csak azért, hogy jóval hosszabb úton, de sztrádán haladjon. Így, az egymástól kis szögben elváló autópálya csomópontja elválási csomópontként, nem teljes csomópontként épült meg, 1,5 milliárd forintot megtakarítva.

útépítés közút Debrecen Nyíregyháza M3 M35 autópálya
Az OpenStreetMap térképén is látszik, hogy kerülő az autópályát választani

Kósa szerint azonban szabvány írja elő, hogy autópályák találkozásánál lehetővé kell tenni, hogy mindenhonnan mindenhova lehessen hajtani. Az is kiderült, hogy a becslés szerint most már kétmilliárd forint kell a hiányzó csomóponti ágak megépítéséhez. A miniszter azt ígérte, jövőre készül el a kiegészítés.